tisdag 23 februari 2010

När jag blir stor skall jag bli ett Flygaräss


Världens största bamf någonsin hette Charles Nungesser och föddes i Paris år 1892. Efter en studietid han för det mesta sket i, stack den unge Charles till Sydamerika där hans stuffade omkring i Rio de Janeiro och Buenos Aires i jakt på en försvunnen släkting. När Första Världskriget bröt ut drog han hem till Frankrike igen och anmälde sig till armén. Först hamnade han i kavalleriet, men efter att ha imponerat på sina överordnade genom att GTA:a ett tyskt fordon fick han sin vilja igenom och flyttades till Service Aeronautique.

Som stridsflygare blev Nungesser en legend. Han sköt ned tyska plan som om det inte var en stor grej, var polare med alla, tog fulpermis för att rymma till Paris och festa så ofta han kom åt, crashade och bröt båda benen men var tillbaka i sittbrunnen innan han ens kunde gå igen och beskrevs med ord som 'flamboyant'. Vid krigsslutet hade han 43 konfirmerade luftsegrar och en go hög medaljer och utmärkelser.
Så vad skulle en nationalhjälte och vida beryktad partykille hitta på när striderna var slut? Jo, han stack till Kalifornien och jobbade som stuntpilot i diverse flygactionfilmer. År 1923 gifte han sig med en kvinna som bar det klockrena namnet Consuelo Hatmaker.
1927 fick Charles Nungesser för sig att han skulle bli den första att flyga över Atlanten utan stop. Han for till Frankrike med båt och sa åt sina vänner att "när jag kommer tillbaka till Amerika så är det genom luften." Tillsammans med navigatören Francois Coli lyfte han från Paris den 8:e maj. De sågs passera Irlands kust, försvann vid horisonten, och var sedan borta för alltid. Fortfarande är det ingen som vet vad som hände, men den allmänna uppfattningen är att de antingen störta i Atlanten eller någonstans i Maine.
Två veckor senare flög Charles Lindbergh ensam i ett svep från New York till Paris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar