måndag 8 februari 2010

you and I are gonna live forever

Så var årets filmfestival slut, och jag är också slut. Som avslutning var det stor personalfest, och fattig som jag är bestämde jag mig snabbt för att utnyttja den fria alkoholen till max. Resultat: bakismåndag 100% spenderad i sängen. Jag är en sån jävla rockstjärna ibland alltså. Ehehe.
Nu är det dags att summera! Carolina Awards delas ut i form av en telepatiskt utskickad våg av uppskattning och gosiga känslor.

Bästa Film: Broderskab (Brotherhood), regisserad av Nicolo Donato

Lars ombeds hoppa av sin armékarriär i nån obskyr don't-ask-don't-tell härva (finns det ens i Danmark?). Han flyttar hem, vantrivs märkbart och hamnar i Dåligt Sällskap. Riktigt värdelösa kretsar faktiskt, han börjar beblanda sig med den lokala nynazistfraktionen. Megaparty! Bland dessa hyvens gossar möter han Jimmy, som också är exmilitär. I början verkar de störa sig på varandra, men så småningom bondar de genom att vandalisera flyktingförläggningar och mosha på vit makt konserter tillsammans. Stämningen är väldigt macho och obehagligt tills deras förhållande utvecklas från generisk dude-brunst till flirtiga pikar och mysbelysningssex. Allt är frid och fröjd tills de kommer ihåg att de ju är nynazister som spöar bögar som sport. Då blir situationen genast väldigt jobbigt.
Skitbra skådespeleri i exakt alla roller. Omväxlande romantisk, äcklig, rolig, vacker och hemsk film som jag såg två gånger och gärna ser igen. Lärdom: Det är omöjligt att se farlig ut med glugg mellan tänderna.

Bästa Dokumentär: Dreamland, regisserad av Þorfinnur Guðnason och Andri Snær Magnason.

Aluminiumindustrin kan ju DRA ÅT HELVETE. Och kan någon be USA börja panta sina jävla burkar, så slipper vi smälta regnskog och bygga dammar av vattenfall och naturreservat?

Bästa Kortfilm: Tussilago, regisserad av Jonas Odell

It's hard out there för en terroristflickvän.

Största WTF: Valhalla Rising, regisserad av Nicholas Refn

Mads Mikkelsen är en gladiatorslav som inte kan prata men har ihjäl folk like a boss. Alla andra snackar engelska. Sen åker de båt och träffar oplacerbara infödingar. Allt till hypnotiska basljud och i ultrarapid. Eehh, va?

Största WTF, kortfilmskategorin: Altona, regisserad av Hugo Lilja
Karl XII har symboliskt tidelag med en get.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar